Dá sa jesť chutne, tradične a zároveň moderne?
Jedlo je veľmi dôležitou súčasťou každej svadby, nepochybne. Po svadobnom obrade sa všetci hostia presunú do svadobnej sály a netrpezlivo vyčkávajú, kým na ich tanieroch nepristanú prvé chody. Nasýtiť sa na svadbe musí každý, to je samozrejmé, no chceme, aby si hostia odniesli zo svadby zážitok nie iba z obradu a svadobnej ceremónie, ale aj z jedla. Preto im doprajte pochúťky, na ktoré nezabudnú.
Čo z tradičnej svadobnej kuchyne?
Každá krajina, každý región má svoje tradície, ktorých sa pevne drží, v niektorých prípadoch aj storočia. Tradičnou kuchyňou vždy potešíte. Servírujete ľuďom to, čo dobre poznajú a čo im zaručene zachutí. Čo z tradičnej kuchyne by mohlo figurovať na svadobnom menu?
Jedno z jedál, ktoré skrášľuje slovenské svadby, je polievka z kapusty alebo húb, ktorá sa zahusťuje so smotanou. Príjemná lahodná chuť spojená s ingredienciami, ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou našej krajiny, zasýti žalúdok každého labužníka tradičných jedál.
Čo sa dlhodobo vyskytovalo na stoloch svadobčanov, boli tradičné slovenské pirohy. Toto jedlo zaručene pozná každý Slovák a kedysi bolo neoddeliteľnou súčasťou svadobného jedla, predovšetkým na východe krajiny. Či už boli plnené bryndzou, syrom alebo varenými zemiakmi, boli vždy istotou chuti a sýtosti svadobčanov.
Na mnohých svadobných stoloch nechýba takisto pochúťka, ktorá sa objavuje na stoloch v domácnosti dosť často, a tou sú plnené kapustné listy – „holúbky“. Mäso obalené kyslou kapustou je ako vhodný obed na každý deň, tak aj chutná a sýta súčasť svadobnej hostiny.
Aké moderné kúsky napĺňajú žalúdky svadobčanov?
Dnešná moderná gastronómia ponúka širokú škálu svadobných jedál, z ktorých si vyberú aj tí najnáročnejší labužníci. Veľkou prídavnou hodnotou moderných jedál nie je iba ich variácia, ale takisto aj starostlivá pozornosť venovaná tomu, aby boli jedlá čo najzdravšie.
Jednou z moderných svadobných lahôdok, ktorá môže lemovať stoly v svadobnej sále na vašej hostine, môžu byť baklažánové lasagne s parmezánom a kozím syrom. Nielen že ide o spojenie príjemných a šťavnatých chutí, ale zvolené ingrediencie takisto poskytujú aj mnoho vitamínov.
Ako inšpirácia môže poslúžiť aj kuchyňa iných národov. Kvalitné svadobné menu sa servíruje napríklad v Zimbabwe, kde svadobčanom podávajú krémovú polentu s mäsovým ragú. Unikátna chuť, kvalitný dizajn a zaručene plný žalúdok. Čo viac si možno na svadobnej hostine priať?
Trendom a dnes už bežnou súčasťou svadobného menu sú takzvané RAW jedlá. Môžete si tak pochutnať na zdravých mrkvových alebo hrachových polievkach. Z RAW ponuky sú dnes trendové aj torty a svadobné koláče, v ktorých nájdete mnoho čistých prírodných plodov. Za skúšku rozhodne stojí torta z lesných plodov.
Tradičná svadobná kuchyňa v modernom šate
Každá kuchyňa má svoje čaro, či už ide o modernú alebo tradičnú. V každej si ako vy, tak aj hostia na vašej svadbe, prídete na svoje. Ak ste labužníkmi, vytvorte si trendy samy a to tak, že dáte tradičnej kuchyni nový kabát. Vychutnajte si ako tradičné, tak aj moderné jedlá na jednom tanieri a to tým, že ich prepojíte.
Použite napríklad na pirohy iné, zdravšie suroviny, ako napríklad celozrnnú múku, použite nové alebo exotické koreniny do polievok a doprajte im novú chuť. Takisto sa vyhrajte s dizajnom, servírujte jedlá novými spôsobmi alebo v nových kombináciách. Možností je nespočetne veľa a svadobná gastronómia nimi priam prekypuje.